Wil je een woning aankopen in Spanje?

Wil je een huis of appartement in Spanje aankopen? Wij van Spaanse Hypotheek helpen bij het hele aankoopproces van begin tot eind wat betreft de hypotheek. Door onze ervaring en expertise voorkom je teleurstellingen en stress. Wij adviseren je met heldere informatie en staan aan de kant van de klant. Hieronder lees je een stappenplan wat betreft het aankopen van een Spaanse woning.

Vraag hier jouw hypotheek aan!
hypotheek afsluiten in spanje

Cijfer: 9.1

Onze gemiddelde klantbeoordeling

664

Slimme huizenkopers gingen je voor

1.65%

Vanaf 1,65% laagste rente
Spaanse Hypotheek Stap 1 1

Stap 1. Oriëntatie aankoop Spaanse woning

Je gaat een woning aankopen in het buitenland, een hele grote stap! Een goede voorbereiding is hierbij absoluut vereist. Maak een keuze van regio waar jij de woning wilt aankopen. Ons advies hierin is om deze plaats te bezoeken in meerdere seizoenen. Is het in de winter ook zo’n gezellige badplaats? Een makelaar kan jou van dienst zijn als het aankomt op het vinden van jouw droomhuis. Bespreek jouw wensen en voorkeuren en wees kritisch op de beschikbare woningen. Het komt namelijk te vaak voor in Spanje dat er gebreken zijn aan woningen. Wees hier alert op!

Waar moet ik op letten bij een Spaanse woning?
Spaanse Hypotheek Stap 2

Stap 2. Oriëntatie financiering Spaanse woning

Een belangrijk onderdeel van het aankopen van de woning is hoe je dit gaat financieren. Er zijn hierin verschillende mogelijkheden. Je kan de woning volledig vanuit eigen vermogen financieren, maar je kan ook een deel financieren uit een hypotheek. De lage rentevoet van tegenwoordig maakt dit zeer interessant! Nederlandse banken financieren helaas geen vastgoed meer in het buitenland. Echter is dit niet de enige optie! Je kan namelijk ook een hypotheek aanvragen bij een Spaanse bank. Loop zelfstandig een Spaanse bank binnen of laat een tussenpersoon jouw belangen behartigen. Ontvang je een zeer lage rente? Lees altijd de kleine letters en de eventuele bijproducten die je dient af te nemen bij deze aanbieding!

Waar moet ik op letten bij een hypotheekaanvraag?
Spaanse Hypotheek Stap 3

Stap 3. Op huizenjacht in Spanje!

Vanuit Nederland heb je woningen gevonden en bezichtigingen gepland. Jouw plan voor het aankopen van een Spaanse woning krijgt vorm! Met of zonder makelaar ga je verschillende woningen langs om te kijken of jouw droomhuis er tussen zit. Heb je jouw perfecte woning gevonden? Dan is het gebruikelijk in Spanje om over de aankoopsom te onderhandelen. Zodra je een mondelinge overeenkomst hebt bereikt, wordt er een reserveringscontract opgesteld en getekend door beide partijen. Dit document zorgt ervoor dat de woning uit de verkoop wordt gehaald. Hierbij betaal je een bedrag aan, een zogenaamde reserveringsaanbetaling. Dit is meestal een bedrag tussen de € 3.000,- en € 6.000,-. Uiteraard wordt bij het passeren van de woning de aanbetaling van de aankoopsom afgehaald.

Vervolgens, of nog beter, vóór het tekenen van dit contract, is het verstandig om juridische controles uit te voeren. Ons advies is om hiervoor een advocaat in te schakelen. Spaanse Hypotheek heeft een jarenlange samenwerking met een advocatenbureau die jou goede ondersteuning kan bieden! Een advocaat controleert onder andere of de woning legaal geregistreerd staat in het kadaster, of de verkoper de rechtsgeldige eigenaar is en of er schulden aanwezig zijn op de woning. Met een advocaat in de arm ga je met een gerust hart door de aankoopprocedure!

Waarom moet ik een advocaat inschakelen?
Spaanse Hypotheek Stap 4

Stap 4. Vervolgstappen aankoop Spaanse woning

Na het tekenen van het reserveringscontract krijg je van de verkopende partij vaak twee maanden de tijd om alles te regelen. Voor deze aankoop heb je verschillende documenten nodig, zoals een NIE-nummer. Zie in dit artikel hoe je een NIE nummer kan aanvragen. Daarnaast kan het zijn dat je een hypotheek wenst bij de aankoop van de Spaanse woning. Een hypotheekproces duurt gemiddeld 8 tot 10 weken. Het is daarom verstandig om op tijd jouw hypotheekaanvraag op te starten. Bij Spaanse Hypotheek wordt de mogelijkheid geboden om een pre-scan te doen alvorens je een woning hebt gevonden. Je bent op deze manier al bekend bij de bank, hebt zekerheid over jouw financieringsmogelijkheden én je kan snel schakelen zodra je een woning hebt gevonden. Dit scheelt veel tijd én stress voor de kopers en verkopers!

In 5 stappen naar een Spaanse Hypotheek!
Spaanse Hypotheek Stap 5

Stap 5. Openen bankrekening en taxatie Spaanse woning

Aangezien je in Spanje een woning aankoopt, dien je hiervoor kosten te voldoen. Het is makkelijk, en soms een vereiste, om hiervoor een Spaanse bankrekening te hebben. Van deze bankrekening betaal je bijvoorbeeld de IBI (onroerendgoedbelasting), de hypotheek en gas/water/licht van de woning. Indien je een hypotheek neemt, zal de hypotheekverstrekkende bank voor jou een rekening openen. Een persoonlijke identificatie is hiervoor noodzakelijk, waardoor je naar Spanje moet komen. Bij Spaanse Hypotheek ontvang je echter exclusieve voorwaarden, identificatie op afstand, wat jou vliegtickets bespaard!

De taxatie is een belangrijk onderdeel van het aankoopproces! Je bent hierna op de hoogte van de actuele waarde van de woning. De Spaanse bank geeft altijd een hypotheek op basis van de laagste waarde van de woning, de aankoopsom óf de taxatiewaarde. Houd er dus rekening mee dat jouw financiering in deze fase alsnog lager kan uitvallen!

Informatie over een taxatie!
Spaanse Hypotheek Stap 6

Stap 6. Passeren van de Spaanse woning

Op de dag van de overdracht ben je meestal zelf aanwezig om de sleutels in ontvangst te nemen. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kun je altijd je advocaat een volmacht geven om dit voor je te doen. Hij zal ook zorgen dat alle stukken compleet en in orde zijn om de overdracht zo goed mogelijk te laten verlopen. De champagne kan worden geopend want je kan nu genieten van je Spaanse woning!

Kosten koper in Spanje

Er komen bij het aankopen van een woning in Spanje ook kosten koper kijken. Een schatting is 14% van de aankoopsom als kosten koper. Dit bestaat voornamelijk uit de overdrachtsbelasting, deze ligt tussen de 8 en 10%, afhankelijk in welke regio je aankoopt. Deze kosten koper kunnen niet worden meegefinancierd!

Meer informatie over de kosten koper!
NIE-nummer-Spanje

Wij helpen jou graag verder!

Het is een heel traject om een huis in Spanje te kopen, wij zijn er voor jou voor een professionele begeleiding! Spaanse Hypotheek ontzorgt jou het gehele proces wat betreft het aanvragen van de hypotheek. Dit bespaart jou veel zorgen en kosten! Daarnaast adviseren we jou ook in het volledige aankoopproces en maak jij gebruik van ons netwerk van banken, makelaars en advocaten. Wij staan aan de kant van de klant!