Een NIE-nummer, Numeró Identificación de Extranjeros, is te vergelijken met het Nederlandse Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer heb je nodig bij meerdere officiële instanties. Denk hierbij ook aan het aankopen van een Spaanse woning of bij simpele zaken zoals elektriciteit of water voor de woning aanvragen. Het is dus van groot belang om dit nummer op tijd in het bezit te hebben.

 

Wie heeft een NIE Nummer nodig?

Voor het aankopen van de Spaanse woning heb je een NIE-nummer nodig. Elke mede eigenaar van de woning dient een persoonlijk NIE-nummer te kunnen overleggen.

Note: Voor het opstarten van een hypotheekaanvraag is in eerste instantie nog geen NIE-nummer nodig. Het is mogelijk om een goedkeuring te ontvangen van een bank onder voorbehoud van het aantonen van dit nummer. Op een later moment in het proces kan het NIE-nummer dan worden aangeleverd. Het nummer dient wel twee weken voor de overdracht (passeren) van de woning en hypotheek aangeleverd te worden bij de Spaanse bank.

let op: de tijdsduur van je verblijf in Spanje bepaalt het type NIE nummer dat je nodig hebt. Het is dus belangrijk om te bepalen hoe lang je in het buitenland wilt verblijven (emigratie of alleen op “vakantie” naar je woning).

Type NIE Nummers:

 • NIE certificado con carácter permanente – deze heb je nodig indien je langer dan drie maanden vast in Spanje gaat verblijven, is het verstandig om dáár een verklaring van inwoner van de EU aan te vragen.
 • NIE certificado con carácter temporal – deze ga je nodig hebben indien je minder dan drie maanden in Spanje verblijft, maar wel een fiscaal nummer nodig hebben voor administratieve taken.

 

Hoe vraag je een NIE-nummer aan?

Er zijn verschillende manieren om jouw NIE-nummer als non-residencia van Spanje aan te vragen:

 • Optie 1 – Aanvragen in Spanje
  Het is mogelijk zelf naar Spanje te gaan om het NIE-nummer aan te vragen. Het aanvragen van een NIE-nummer kan bij een politiekantoor. Vaak is dit geheel in het Spaans. De ervaring leert dat mensen hier veel obstakels ervaren, zoals de taalbarrière of de beperkte momenten en locaties waar aanvragen van het nummer mogelijk is. Houd er rekening mee dat er dus verschillende dagen en tijden zijn voor deze aanvraag. Deze vind je terug bij de specifieke gemeente waar je de aanvraag wilt gaan doen.
 • Optie 2 – Zelf aanvragen via Spaanse consulaat in Amsterdam
  Voor deze optie vul je zelf een twee formulieren in: het EX-15 en 790-012. Je maakt een afspraak bij het Spaanse Consulaat in Amsterdam. Voor de afspraak neem je de ingevulde formulieren mee, en je persoonlijke documenten (paspoort of identiteitskaart + een kopie hiervan). Ben je van niet-Nederlandse nationaliteit of ben je student? Dan gelden mogelijk aanvullende benodigde documenten. Over het algemeen duurt dit proces 2-3 maanden. Helaas komt het regelmatig voor dat formulieren niet juist of onvolledig zijn ingevuld, je zult dan opnieuw een afspraak moeten maken.
 • Optie 3 – Aanvraag via een advocaat + ophalen in Amsterdam
  Heb je geen tijd of kans om naar Spanje te gaan of wil je simpel en eenvoudig je NIE regelen? Je kunt een advocaat inschakelen om de aanvraag in orde te maken. Je levert bij ons de benodigde gegevens aan en de advocaat maakt voor jou de formulieren in orde en maakt de aanvraag bij het consulaat in Amsterdam. De exacte datum plan je samen met Spaanse Hypotheek. Na de aanvraag op het consulaat ontvang je op korte termijn jouw NIE-nummer.

Houd er rekening mee dat vanwege lange wachttijden het mogelijk is dat je daadwerkelijke afspraak 2 tot 3 maanden kan duren.
Wil je dit met spoed (binnen 3 weken) dan is het mogelijk een spoedaanvraag in te dienen.

De aanvraag vanuit Nederland via een advocaat kan via Spaanse Hypotheek geregeld worden.

NIE Nummer Aanvragen

NIE Nummer Aanvragen Spoed

 

Vraag je een NIE nummer aan voor een hypotheek in Spanje?

Bekijk de video om te zien waar onafhankelijk advies jou kan helpen: