Een belangrijk onderwerp bij een financiering van een Spaanse woning: de hypotheekrente. Welke verschillen zijn hierin en wat is de verwachting van eventuele rentewijzigingen in 2021? Deze kunnen mogelijk verschillen per jaar, daarom gaan we in dit artikel dieper in op deze vragen. 

‘’Op het internet lees ik veel lagere rentes!’’ 

Het is een uitspraak die we meerdere keren per week te horen krijgen. Mensen zien vaste rentes voorbijkomen van 1,25%, maar de vraag is: hoe is dit mogelijk? 

De reden is heel duidelijk. Deze rentes zijn namelijk alleen bestemd voor Spanjaarden woonachtig in Spanje. Soms worden deze rentes ook verstrekt aan residenten, of aan buitenlanders die al langer dan 2 jaar wonend en belastingplichtig zijn in dit land. Jij als Nederlander die geen belasting in Spanje betaalt wordt echter gezien als buitenlander die hier een hypotheek aanvraagt. Hiervoor worden altijd rente toeslagen gerekend.

Belangrijker is: wat zijn nu de daadwerkelijke rentes voor jou als Nederlandstalige aankoper uit Nederland of België? En hoe komen deze hypotheekrentes tot stand? Daarover vind je meer in dit uitgebreide artikel. We starten even met een korte terugblik naar voorgaande jaren:

Let op: momenteel is de markt onderhevig aan fluctuerende cijfers op gebied van rentes die de Spaanse banken rekenen en stijgende inflatie. Onze analisten komen spoedig met een update + verwachtingen voor 2022.

Terugblik op het jaar 2020 

Een conclusie die we uit het afgelopen jaar kunnen trekken is dat de rentes nog steeds bijzonder laag staan. In september 2020 was de gemiddelde hypotheekrente zelfs lager dan ooit (2,44%). Dit zorgt ervoor dat het voor veel mensen aantrekkelijk is om een hypotheek af te sluiten, zelfs voor kopers die het eigenlijk uit eigen vermogen kunnen betalen.

In het begin van 2020 steeg de Euribor-rente vrij fors. Vanaf mei kwam daarin een omkanteling, als gevolg van de coronacrisis en de reactie van de Europese Centrale Bank (ECB) hierop. Omdat deze basisrente wordt gebruikt om de rente op de meeste Spaanse hypotheken te berekenen, zien we een vergelijkbare trend in de gemiddelde hypotheekrentes dit jaar.

Na een kortstondige stijging van de gemiddelde hypotheekrente begin dit jaar (met februari 2020 als hoogtepunt met een gemiddelde rente van 2,64%), is het rentepercentage sinds het tweede kwartaal van 2020 gezakt en valt deze inmiddels zelfs lager nog uit dan een jaar eerder. In september 2020  tikte gemiddelde rentepercentage zelfs een record aan van 2,44%. Nog nooit eerder was de gemiddelde hypotheekrente in Spanje zo laag.

Uit een rapport uit oktober 2020 van het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) komt naar voren dat het gemiddelde rentepercentage over woningen die maand 2,47% bedroeg (2,19% voor hypotheken met een variabele rente en 2,85% voor hypotheken met een vaste rente). Een nipte meerderheid van de hypotheken in Spanje is het afgelopen jaar afgesloten op basis van een variabele rente.

Uit hetzelfde rapport blijkt dat er in oktober 2020 zo’n 5,9% minder hypotheken op woningen zijn verstrekt dan een jaar eerder. Het gemiddelde bedrag van deze hypotheken steeg daarentegen in diezelfde periode met 4,6% tot 134.920 euro. In februari 2020, vlak voordat de coronacrisis in Europa aanving, bedroeg het gemiddelde bedrag maarliefst 176.200. 

Een opmerkzame transitie, waarin er dus minder, maar wél duurder gekocht wordt. Dit valt mogelijk te verklaren, doordat minder mensen naar Spanje reizen voor toerismegebaseerde activiteiten.

De Spaanse woningmarkt heeft dus wel een daling gekend door de coronacrisis, maar er gebeurt nog genoeg. Het laat ook zien dat er nog steeds genoeg mensen zijn voor wie dit het juiste moment is om te investeren.

Hypotheekrente 2021 verwachting

De woningmarkt in Spanje zal verder aantrekken de komende jaren. Er zijn geen aanwijzingen dat de Spaanse banken op korte termijn stoppen met het verstrekken van hypotheken aan non-residenten. Het is en blijft een interessante markt, waar de prijzen nog steeds gemiddeld 40% lager liggen dan in Nederland.

Actuele rentetarieven in Spanje

Gezien de relatief stabiele rente van de afgelopen maanden is de verwachting dat hypotheekrente in 2021 niet veel zal fluctueren. Zeker in de eerste twee kwartalen zijn de verwachtingen dat het gemiddelde rentes tussen de 2,45 en 2,60% blijven liggen.

Een goede (stabiele) ontwikkeling is daarnaast dat Spanje onderdeel is van de Europese Unie en ook het centrale bankenstelsel. Dit betekent dat de Euribor trends leidend zijn voor de Spaanse rentes op vastgoed. Wijzigingen in de Euribor stand voorspelt dan ook vaak wat de rentes in 2021 gaan doen. Bekijk hieronder live de laagste Euribor stand.

Het blijft dus aantrekkelijk om te investeren in Spaans vastgoed tegen lage rentes. Daarnaast blijft ook de de lage Nederlandse spaarrentes een stimulans om geld in een interessante vorm te beleggen. Wordt een woning in Spanje jouw volgende verstandige beslissing?

Vanwege de coronacrisis en de nasleep kunnen de verwachtingen van de genoemde hypotheekrentes afwijken van de voorspellingen.
Er kan geen garantie op juistheid of rechten verleend worden aan de verwachtingen. Een voorstel voor een hypotheekrente is daarnaast afhankelijk van iedere persoonlijke situatie.

Uiteindelijk blijft het aantrekkelijk om te investeren in Spaans vastgoed tegen lage rentes. Daarnaast blijft ook de de lage Nederlandse spaarrentes een stimulans om geld in een interessante vorm te beleggen. Bedenk wel dat er altijd een optie is tussen een vaste rente (vastgezet voor een bepaalde looptijd) of een variabele rente (wisselt jaarlijks met de huidige bankrentes). Ook een mix van beide is een optie bij Spaanse Hypotheek. Welke keuze voor jou het beste past bepalen we samen via een hypotheekpakket.

Wordt een woning in Spanje jouw volgende verstandige beslissing?

Op de hoogte blijven van de rentes? Meld je dan aan voor ons kennisbulletin. Dan ben je altijd op de hoogte van wijzigingen in (en actuele) rentestanden. Al reeds 3000 personen gingen je voor en blijven maandelijks op de hoogte.

Lage rentes? Opgelet!

Lijkt jou de rente in de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dit is vaak het geval! Houd er rekening mee dat Spaanse banken lage rentes verstrekken in combinatie met het afsluiten van (vaak) dure verzekeringen. Op deze manier zijn de goedkope hypotheken niet altijd de meest voordelige. Onder de streep haal je het er dan niet uit! Laat je dus goed adviseren. Vul onze gratis calculator in of meld je aan voor ons kennisbulletin. Dan ben je altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

Hypotheek voor Ondernemers (incl. hypotheekrentes)

Gratis Whitepaper

Wil je graag weten hoe jij als ondernemer, DGA of vastgoedbelegger financiering in Spanje regelt én weten hoe de rentestanden tot stand komen? Download onze gratis whitepaper financiering voor ondernemers om inzicht te krijgen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.