Hypotheek in Spanje

7 regels en voorwaarden

Je zoekt een hypotheek in Spanje om daar een huis te kopen. Hoe werkt dat precies en wat komt er allemaal bij kijken? Het werkt in Spanje gewoon anders dan in Nederland. In dit artikel lees je over de 7 belangrijkste regels en voorwaarden om rekening mee te houden.

Wist je bijvoorbeeld dat je zonder NIE-nummer eigenlijk niets kan? En dat banken maximaal de laagste waarde financieren, op basis van de aankoopwaarde en taxatiewaarde? Wij maken je wegwijs met deze gids, wanneer je eraan denkt om een huis te kopen met een Spaanse hypotheek. Daarbij brengen we je ook op de hoogte van de valkuilen die je wilt vermijden.

Lees alles over een hypotheek in Spanje

Hoeveel kan ik lenen om een huis te kopen in Spanje?

Je wilt een huis kopen in Spanje en een hypotheek afsluiten. Hoeveel kun je eigenlijk lenen? Net als in Nederland bepaalt jouw inkomen grotendeels de maximale hypotheek. Daarnaast houden Spaanse banken ook rekening met jouw leeftijd en kredietwaardigheid.

 • Inkomen
  Je mag maximaal 30 tot 35% van je netto-inkomen besteden aan woonlasten. Dat geldt voor de combinatie van je woonlasten in Nederland én die in Spanje. Als je ook een hypotheek hebt in Nederland houdt de bank in Spanje daar dus rekening mee.
 • Leeftijd
  Banken verstrekken hypotheken met een looptijd tot je 75e levensjaar. Ben je dus 65 als je de hypotheek aanvraagt? Dan bedraagt de maximale looptijd nog 10 jaar. Houd er dus rekening mee dat hoe ouder je bent, hoe korter de looptijd is en hoe hoger de maandlasten.
 • Kredietwaardigheid
  Spaanse banken willen van je weten of je andere financiële verplichtingen hebt, zoals alimentatie of persoonlijke kredieten. Zo bepalen ze wat je maximaal mag lenen. Deze informatie komt uit het Nederlandse BKR-register.

Let op: in Spanje sluit je een hypotheek af voor maximaal de laagste waarde van de woning, op basis van het aankoopbedrag of de taxatiewaarde. Koop je een woning voor meer dan de getaxeerde waarde? Dan moet je het verschil uit eigen middelen betalen.

Ten slotte bepaalt de hypotheekrente in Spanje hoeveel je maximaal mag lenen. Hoe hoger de rente, hoe minder je kunt lenen.

Tip:  bepaal snel via onze gratis check met welke berekening wij jou verder kunnen helpen.

hypotheekintake doen

7 regels en voorwaarden voor een hypotheek in Spanje

Aan de hand van de volgende 7 regels en voorwaarden weet jij of een hypotheek realistisch is en aan welke eisen je dient te voldoen:

1. Geen hypotheek zonder NIE-nummer

Spaanse banken vereisen een geldige verblijfsvergunning voor Spanje, als je daar een huis wilt kopen. Je hebt daar een NIE-nummer voor nodig. Die kun je zelf aanvragen bij de Spaanse Policía Local, maar zelfs als je de taal spreekt is dat een bureaucratisch en omslachtig proces.

Vraag in plaats daarvan liever een Spaanse advocaat om je hierbij te helpen. Dat mag in iedere plaats in Spanje, ook als je ergens anders een huis wilt kopen.

Tip: wij hebben een netwerk van betrouwbare advocaten. Vraag ons naar de mogelijkheden voor je NIE aanvraag.

2. Belangrijke documenten om aan te leveren

Een hypotheek in Spanje vraagt om een aantal documenten die je moet aanleveren:

 • Paspoort of identiteitskaart
 • Recente loonstroken en IB-aangiften
 • Recente bankafschriften
 • Bewijs van adres in Nederland
 • Bewijs van eventuele leningen of schulden

Houd er rekening mee dat je de documenten in het Spaans moet aanleveren, om die goed te laten verwerken. Werk je echter met Spaanse Hypotheek? Dan kun je gewoon de Nederlandse documenten aanleveren. Wij maken de vertaalslag voor je naar een persoonlijk hypotheekdossier, die we bij meerdere banken kunnen indienen. Zo hoef je maar 1x je documenten veilig te versturen.

Tip: benieuwd wat je precies moet aanleveren?
Download onze checklist Documenten aanleveren voor een hypotheek in Spanje..

3. Loonstroken of bewijs van ander inkomen

Jouw inkomen bewijs je met recente loonstroken of bewijs van ander inkomen. De meeste banken vragen om loonstroken van de afgelopen zes maanden of twee jaar aan inkomen uit een onderneming. Je deelt in dat geval bijvoorbeeld de aangifte IB en je jaarrekeningen.

Let op: ben je DGA? Met een BV of een holdingstructuur gelden andere vereisten.
Vraag onze pre-scan aan. Dan helpen we je alles op een rij te zetten voor een soepele hypotheekaanvraag in Spanje.

4. Jouw leeftijd en de looptijd van een hypotheek in Spanje

De looptijd van de hypotheek voor het huis in Spanje hangt onder andere af van jouw leeftijd. Banken in Spanje financieren tot maximaal 75 jaar. Dat betekent dat de looptijd van de hypotheek voor die tijd moet aflopen.

Als je 65 jaar bent is de maximale looptijd dus nog 10 jaar. Als je 50 jaar of jonger bent kun je een hypotheek afsluiten met een looptijd tot 25 jaar. In specifieke gevallen kan er een uitzondering worden gemaakt voor een langere looptijd, maar dit is maatwerk en vergt onderhandelingsvaardigheden.

5. Minimaal 30% eigen geld

Als je als buitenlander in Spanje een huis wilt kopen met een hypotheek mag je maximaal 70% van de waarde van de woning financieren. Dat betekent dat je maximaal 30% van de aankoopwaarde zelf moet inbrengen.

Banken in Spanje hanteren een percentage eigen geld naast de hypotheek in Spanje van 30 tot 40%. Bij een aankoopbedrag van €250.000 gaat dat om €75.000 tot €100.000. Daarnaast betaal je zelf de kosten koper.

Tip: je kunt in sommige gevallen de overwaarde van jouw woning in Nederland gebruiken om eigen geld in te brengen. Neem contact op en stel ons je vragen als je daar meer over wilt weten.

6. De kosten koper van een hypotheek in Spanje

Een huis kopen in Spanje met een hypotheek brengt kosten koper met zich mee. Het gaat gemiddeld om zo’n 10 tot 12% van de koopsom.

De kosten koper bestaan uit:

 • Notariskosten
 • Registratiekosten
 • Inschrijven van de hypotheekakte
 • Overdrachtsbelasting (bij bestaande bouw)
 • IVA (btw, bij nieuwbouw)

Verder maak je kosten voor een hypotheekadviseur, de vertaling van documenten en een advocaat. Een advocaat kan je helpen de woning juridisch, financieel en fiscaal te controleren. Houd ten slotte rekening met vergunningen en een eventuele commissie voor de makelaar.

Tip: benieuwd wat een huis kopen in Spanje precies kost?
Wij maken een financieel plan waarin alles op een rij staat. Vraag een adviseurscheck aan:

Hypotheekberekening aanvragen

7. Taxatie is verplicht

De banken in Spanje stellen een taxatie verplicht als je er een hypotheek aanvraagt. Hiervoor moet een erkende onafhankelijke taxateur ingeschakeld worden, welke de bank zelf inschakelt. Zo weet de bank dat de taxatie volgens de normering is afgerond. De maximale hypotheek hangt af van de aankoopwaarde óf de taxatiewaarde, afhankelijk van welk bedrag lager is.

Regel jouw hypotheek in Spanje in het Nederlands

Een huis kopen in Spanje met een hypotheek is heel goed mogelijk. Dat wil zeggen, als je weet wat de regels en voorwaarden zijn. Daarom helpen we je graag met een hypotheek in Spanje als je een tweede woning of vastgoed wilt kopen.
In Spanje werkt het anders dan in Nederland. Dat geldt voor makelaars, voor hypotheken en voor de banken. Bovendien helpt het enorm als je de Spaanse taal gebruikt voor aanvragen en de belangrijke documenten.

Wij spreken Nederlands met jou en vloeiend Spaans met onze contactpersonen hier. Vanuit een breed netwerk helpen we je met de hypotheek in Spanje die je zoekt. Dankzij 10+ jaar ervaring vanuit Valencia krijgen wij meer voor elkaar én weet jij zeker dat je het goed regelt.

Plan een kennismaking met ons, of bepaal je mogelijkheden met onze adviseurscheck.

Kennismaking plannen

Jouw Spaanse Hypotheek berekenen

Wil je concreet weten of een Spaanse hypotheek mogelijk is? En wat jouw condities kunnen worden, actuele rentestanden en maandlasten? Vraag dan onze Hypotheekberekening aan. Dit is een gratis audit met offerte voor personen in loondienst of met een eenmanszaak. Binnen 1 werkdag heb je duidelijkheid over jouw (on)mogelijkheden op gebied van financiering. Ben je DGA of investeerder? Bestel dan de hypotheek Pre-scan of plan een kennismaking.

Hypotheekberekening aanvragenKennismaking plannen