Bij het aankopen van huis in Spanje worden er eenmalige kosten gemaakt. Om jou te helpen met de oriëntatie op het aankoopproces, zetten we hier de kosten op een rij. Er is een onderscheid tussen de kosten koper bij de aankoop van de Spaanse woning en bij de kosten koper bij een hypotheek bij een Spaanse bank. We lichten deze kosten hieronder toe. Alle kosten koper worden nooit meegefinancierd en dien je daarom uit eigen vermogen te betalen.

Kosten bij aankoop Spaanse woning

Bij de aankoop van een huis in Spanje komen kosten kijken. Deze zijn vaak hoger dan je in Nederland gewend bent! Je kan rekening houden met een percentage tussen de 10-12%. Ook zonder hypotheek heb je te maken met deze kosten. Hieronder geven we jou een overzicht:

Overdrachtsbelasting

Een groot deel van deze kosten koper beslaat de overdrachtsbelasting, deze ligt namelijk tussen de 8 en 10% van de aankoopsom in Spanje. Dit percentage is afhankelijk van de regio waar de woning wordt aangekocht. Het exacte percentage van jouw regio kan je opvragen bij de makelaar of advocaat. In de situatie van het aankopen van een nieuwbouwwoning, spreken we niet over overdrachtsbelasting maar over BTW (IVA 10%).

Notariskosten in Spanje

Een Spaanse notaris zal de koop van jouw woning in behandeling nemen. Deze notaris dient juridische documenten op te stellen en de woningoverdracht te begeleiden. De kosten een notaris in Spanje bedragen tussen de 600 en 900 euro afhankelijk van de koopsom en zijn altijd voor de koper. Hierdoor mag de koper (in overleg met de verkopende partij) de notaris kiezen.

Inschrijving kadaster

De woning dien je in te schrijven op jouw naam in het kadaster, oftewel in het ‘Registro de la Propiedad’.

Vrijwillige aanvullende kosten zijn niet inclusief de bovengenoemde kosten koper. Wil je bijvoorbeeld een advocaat voor woningaankoop in de arm nemen? Of wens je een makelaar in te schakelen ter ondersteuning van jouw huizenjacht? Dan dien je deze experts vaak nog rechtstreeks te betalen voor hun werkzaamheden.

Kosten Koper bij een woning in Spanje 1

Kosten voor hypotheek Spaanse woning

Indien je een hypotheek wenst bij de aankoop van jouw woning, dan komen hier ook éénmalige kosten bij kijken. Dit wordt vaak onterecht vergeleken met de kosten voor de aankoop van de woning. Hieronder geven we jou een overzicht:

Afsluitkosten bij een Spaanse bank

Dit zijn kosten die een bank rekent voor het afsluiten van een hypotheek. In Spanje bedraagt dit zelfs tot 1,5% van het hypotheekbedrag. Bij Spaanse Hypotheek betaal je maximaal 1% over de hypotheeksom als afsluitkosten. Per dossier kunnen we bekijken of deze bankkosten lager kunnen onderhandelen. Deze exclusieve voorwaarde is mogelijk gemaakt door de jarenlange samenwerking met onze Spaanse banken.

Taxatiekosten Spaanse woning

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek is het laten uitvoeren van een taxatie van het huis in Spanje verplicht. Daarnaast raden wij een taxatie van de Spaanse woning ten alle tijde aan, om op de hoogte te komen van de actuele waarde van de woning. Dit geeft je niet alleen een duidelijk inzicht in de financieringsmogelijkheden, maar dit geeft je ook een sterke onderhandelingspositie voor het bepalen van de aankoopprijs. Bekijk hoe Spaanse Hypotheek jou hiermee helpt via ons WoonZeker pakket. Lees in dit artikel meer over de kosten van een taxatie.

Overige bankproducten

Een Spaanse bank geeft jou vaak korting op jouw hypotheekrente als je aanvullende producten afsluit. Dit gaat om een opstal- en levensverzekering. Een opstalverzekering is altijd aan te raden om af te sluiten bij een Spaanse bank. Zij hebben immers net zoveel belang bij een onderpand die in goede staat is. Een levensverzekering is optioneel en kan in Spanje hoog in de kosten oplopen. Ons advies is ten alle tijde om meer informatie hierover op te vragen bij een hypotheekofferte. Is een levensverzekering verplicht bij jouw bank of hypotheekbemiddelaar?
TipBij Spaanse Hypotheek is een levensverzekering onder bepaalde voorwaarden niet verplicht. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Let op: Er zijn ook andere kosten voor een hypotheek bij een Spaanse bank. Denk aan het registreren van de hypotheek op jouw naam in het kadaster, kosten voor de notaris voor het opstellen van de hypotheekakte en de hypotheekbelasting. Echter zijn deze kosten niet meer voor de klant, maar voor de bank! Dit is wettelijk vastgelegd in de nieuwe Spaanse hypotheekwet van 2019.

Hoe zijn de kosten opgebouwd in jouw situatie?

Om een duidelijke richtlijn aan te geven worden de kosten koper naar de klant toegelicht in percentages. Echter kunnen de kosten koper per aankoopsom verschillen. Houd hier rekening mee! Er zijn namelijk ook vaste kosten, die niet gebaseerd zijn op de aankoopsom. Voorbeeld: Voor het registreren van de woning in het Spaanse kadaster is één vaste prijs, dit is niet afhankelijk van de prijs van de woning. Hierdoor kunnen we de volgende conclusies trekken:

  1. Aankoopsom < € 80.000
    De kosten koper zullen hier hoger liggen dan 10-12%.
  2. Aankoopsom > € 1.000.000
    De kosten koper zullen hier lager liggen dan 10-12%.

Het advies is om jezelf goed voor te bereiden op de kosten koper voor een huis in Spanje. Oriënteer jezelf op wat de overdrachtsbelasting is in de regio waar jij wilt aankopen, wat de kosten zijn van een notaris en vergelijk deze kosten. Op deze manier heb jij geen onverwachte verrassingen!

Bereken het benodigde eigen vermogen voor jouw woning in Spanje

Wil jij graag weten welk bedrag aan eigen vermogen je nodig gaat hebben voor het vastgoed dat je op het oog hebt? Bereken het eenvoudig zelf met onze Eigen Vermogen Calculator op basis van de (verwachte) aankoopsom van het vastgoed.

Eigenaar van een woning?

Bij Spaanse Hypotheek hebben wij een handig infodocument over de kosten voor én na de aankoop. Bestel onze Whitepaper Belastingen om alle informatie over de lopende en terugkerende kosten en belastingen te ontvangen.

Bestel nu