Huis kopen in Spanje?

Zorg voor een goede voorbereiding! Maak gebruik van de hulp en expertise van een onafhankelijke adviseur.
Al meer dan 350 mensen gingen je voor!

Huis kopen in Spanje?

Zorg voor een goede voorbereiding! Maak gebruik van de hulp en expertise van een onafhankelijke adviseur.

Al meer dan 350 mensen gingen je voor!

Financiën

Maak het kostenplaatje helder en duidelijk.

Kennis opdoen

Leer van de experts en voorgaande kopers!

NIE-nummer

Vraag deze op tijd voor alle kopers aan.

Oriëntatie

De belangrijkste fase! Ontdek jouw woonwensen en favoriete Spaanse woonplaats, om gericht op zoek te gaan naar jouw droomhuis. Verdiep je daarnaast in het Spaanse aankoopproces.

Financiering

De kosten koper in Spanje bedragen 8-10% van de aankoopsom. Niet voldoende eigen geld? Een Spaanse bank helpt ook non-residenten graag verder met een hypotheek. Voorwaarden kunnen verschillen met een Nederlandse bank, dus bereken op tijd jouw mogelijkheden.

Huizenjacht

Op naar Spanje! Er zijn een aantal woningen met jouw interesse, via Idealista (Spaanse Funda) of via een makelaar gevonden. Let je op alle belangrijke zaken bij de bezichtiging? De staat van de woning, privacy & buren, maar ook isolatie is in Spanje belangrijk!

Onderhandelingen

Het is gebruikelijk om onder de vraagprijs te bieden in Spanje. Een taxatierapport kan hier enorm waardevol in zijn! Kloppen alle vergunningen en registraties? Is de verkopende partij ook daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar?

Passeren

De contracten in Spanje:
1. Contrato de Reserva – Reserveringscontract
2. Contrato de ARRAS – Voorlopig koopcontract
3. Contrato de Compraventa – Koopcontract

In deze fase wordt, na het organiseren van contracten en de financiering, de afspraak gemaakt bij de notaris. Felicidades!

Stappenplan

Verstandig dat je jezelf oriënteert op onder andere deze website om de mogelijkheden inzichtelijk te krijgen. In Spanje werkt het proces anders dan wat je in Nederland gewend bent. De Spaanse mañana mañana cultuur en de taalbarrière brengen veel obstakels met zich mee. Wat zijn handige tips en veel voorkomende valkuilen? Laten we starten met een stappenplan.

Orientatie

Financiering

Huizenjacht

Onderhandelingen

Passeren

NIE-nummer

Het NIE-nummer is te vergelijken met het Nederlandse BSN-nummer. Dit heb je als non-resident ook nodig voor de aankoop van een Spaanse woning. Maar ook voor het regelen van andere zaken zoals gas/water/licht of verzekeringen. Tevens voor een hypotheek is een NIE-nummer verplicht. Een aanvraag kan lang duren, daarom is het advies dit nummer op tijd aan te vragen! Dat regelen we graag voor je. Op welke manier kan je ook een NIE-nummer aanvragen?

Optie 1 - Spaanse Ambassade te Amsterdam (online afspraak)

Optie 2 - Zelfstandig aanvragen bij een Spaans politiebureau

Optie 3 - Een advocaat machtigen voor de aanvraag

NIE-nummer-Spanje
spaanse hypotheek icon vragen

“Veel tijd is er echter niet om na te denken.  Het reserveringscontract ligt klaar en je dient een aanbetaling te doen van € 3.000. Je moet dan wel snel beslissen, anders gaat de woning naar een andere koper. Wat kan er fout gaan? Dit huis voldoet aan al jouw wensen en je komt vast nooit meer zo’n huis tegen!”

Dit verhaal komen we in de praktijk vaker tegen, maar laat je als koper niet gek maken!
Lees hoe het verhaal afloopt.

Of wil je zelf goed voorbereid aan de slag?
Download dan onze whitepaper Huis kopen in Spanje!

Leer zelf een huis in Spanje aankopen

Onze kennis en ervaring delen we graag! In deze ontwikkelde E-learning bespreken we samen alle stappen in het aankoopproces op een interactieve manier. Een goede voorbereiding op jouw Spaanse avontuur!

Onbetaalbare tips vanuit experts in Spanje

Een interactieve uitleg over het aankoopproces

Uitgebreide informatie ook beschikbaar in PDF-vorm!

Nu tijdelijk de gehele e-learning extra voordelig voor €7,49 (van 49,99)

spaanse hypotheek elearning fb5
spaanse hypotheek icon advocaat

Juridisch advies

Ben je de taal niet machtig en is de regel- en wetgeving in Spanje jou onbekend? Dan kan dat voor behoorlijke obstakels zorgen. Het is verstandig om dan een advocaat in te schakelen. Vanuit Spaanse Hypotheek adviseren we elke koper juridisch advies in te schakelen. Een investering in deze service kan jou namelijk enorm terugbetalen. Waar helpt een advocaat jou mee?

  • Nota Simple, uitreksel Spaanse kadaster, opvragen en doornemen
  • Controleren schulden, woonvergunning en eigenaar van de woning
  • Opstellen Spaanse aankoopcontracten en assistentie bij ondertekening
  • Spaans contact met verkopers, bank, notaris en overige partijen.

Kosten Koper

10-14% van de aankoopsom

Overdrachtsbelasting

Het grootste deel van de kosten koper beslaat de overdrachtsbelasting, dit is 8-10% van de aankoopsom.

Spaanse kadaster

De woning moet worden geregistreerd op jouw naam in Registro de la Propiedad, het Spaanse kadaster.

*Vrijwillige kosten (bv. advocaat) niet meegenomen!

Notaris

De akte zal passeren bij een Spaanse notaris, deze kosten zijn voor de rekening van de koper.

Een financiering in Spanje

Een Spaanse bank verstrekt ook hypotheken voor non-residenten in Spanje. De voorwaarden kunnen per bank verschillen. Denk aan de rentevoorwaarden, looptijd of verplichte verzekeringen. Zorg daarom dat je de onderhandelingen en contracten verstaat en begrijpt. Enkele kenmerken:

Spaanse banken kennen geen 100% financiering. Voor non-residenten is de maximaal haalbare hypotheek 70% van de laagste waarde van de woning, de aankoopsom of de taxatiewaarde. 

De hypotheek moet voor het 75e jaar zijn afgelost, met een maximale looptijd van 25 jaar. Ben je 55 jaar oud? Dan is de maximale looptijd dus 20 jaar.

Je bent een buitenlander die een hypotheek aanvraagt in Spanje. Het proces kan hierdoor makkelijk 6-10 weken in beslag nemen.

Spaanse-hypotheek

Hypotheekadvies

Een hypotheek aanvragen bij een Spaanse bank is niet makkelijk als buitenlander. Denk aan de taalbarrière of de aanvraag coördineren vanuit Nederland. Spaanse Hypotheek is er voor jou om zorgen uit handen te nemen. Met een netwerk van verschillende Spaanse banken gaan we op zoek naar de beste deal. Op basis van jouw wensen! 

Gratis financieringscheck!

✓ Bereken jouw score voor een hypotheek bij een Spaanse bank

Ontmoet ons team

Vanuit ons kantoor in Valencia helpen we je graag met hypotheek- en juridisch advies. Sinds 2015 helpen we Nederlandse klanten in het traject van het aankopen van een woning in Spanje. We maken graag kennis met jou!