Huis kopen in Spanje?

Verstandig dat je jezelf oriënteert op onder andere deze website om de mogelijkheden inzichtelijk te krijgen. In Spanje werkt het proces anders dan wat je in Nederland gewend bent. De Spaanse mañana mañana cultuur en de taalbarrière brengen veel obstakels met zich mee. Wat zijn handige tips en veel voorkomende valkuilen? Zorg voor een goede voorbereiding! Maak gebruik van de hulp en expertise van een onafhankelijke adviseur.

Meer informatie

Financiën

Maak het kostenplaatje helder en duidelijk.

Kennis opdoen

Leer van de experts en voorgaande kopers!

NIE-nummer

Vraag deze op tijd voor alle kopers aan.

Stappenplan

1. Oriëntatie

De belangrijkste fase! Ontdek jouw woonwensen en favoriete Spaanse woonplaats, om gericht op zoek te gaan naar jouw droomhuis. Verdiep je daarnaast in het Spaanse aankoopproces.

2. Financiering

De kosten koper in Spanje bedragen 8-10% van de aankoopsom. Niet voldoende eigen geld? Een Spaanse bank helpt ook non-residenten graag verder met een hypotheek. Voorwaarden kunnen verschillen met een Nederlandse bank, dus bereken op tijd jouw mogelijkheden.

3. Huizenjacht

Op naar Spanje! Er zijn een aantal woningen met jouw interesse, via Idealista (Spaanse Funda) of via een makelaar gevonden. Let je op alle belangrijke zaken bij de bezichtiging? De staat van de woning, privacy & buren, maar ook isolatie is in Spanje belangrijk!

4. Onderhandelingen

Het is gebruikelijk om onder de vraagprijs te bieden in Spanje. Een taxatierapport kan hier enorm waardevol in zijn! Kloppen alle vergunningen en registraties? Is de verkopende partij ook daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar?

5. Passeren

De contracten in Spanje:
1. Contrato de Reserva – Reserveringscontract
2. Contrato de ARRAS – Voorlopig koopcontract
3. Contrato de Compraventa – Koopcontract
In deze fase wordt, na het organiseren van contracten en de financiering, de afspraak gemaakt bij de notaris. Felicidades!

NIE-nummer

Het NIE-nummer is te vergelijken met het Nederlandse BSN-nummer. Dit heb je als non-resident ook nodig voor de aankoop van een Spaanse woning. Maar ook voor het regelen van andere zaken zoals gas/water/licht of verzekeringen. Tevens voor een hypotheek is een NIE-nummer verplicht. Een aanvraag kan lang duren, daarom is het advies dit nummer op tijd aan te vragen! Dat regelen we graag voor je. Op welke manier kan je ook een NIE-nummer aanvragen?

  • Optie 1 – Spaanse Ambassade te Amsterdam (online afspraak)
  • Optie 2 – Zelfstandig aanvragen bij een Spaans politiebureau
  • Optie 3 – Een advocaat machtigen voor de aanvraag

Juridisch advies

Is de regel- en wetgeving in Spanje jou onbekend? Spreek je de taal wel, maar zijn contracten en vergunningen toch echt iets om uit te besteden? Dan is het verstandig om een advocaat via Spaanse Hypotheek in te schakelen. Wij adviseren in principe iedere aankoper en vastgoedinvesteerder om juridisch advies in te schakelen. Een investering in deze service betaalt zich namelijk altijd terug. Waar helpt een advocaat jou mee?

 

  • Nota Simple, uitreksel Spaanse kadaster, opvragen en doornemen
  • Controleren schulden, woonvergunning en eigenaar van de woning
  • Opstellen Spaanse aankoopcontracten en assistentie bij ondertekening
  • Spaans contact met verkopers, bank, notaris en overige partijen.

Kosten koper

10-14% van de aankoopsom

  • Overdrachtsbelasting
    Het grootste deel van de kosten koper beslaat de overdrachtsbelasting, dit is 8-10% van de aankoopsom.
  • Spaanse kadaster
    De woning moet worden geregistreerd op jouw naam in Registro de la Propiedad, het Spaanse kadaster. *Vrijwillige kosten (bv. advocaat) niet meegenomen!
  • Notaris
    De akte zal passeren bij een Spaanse notaris, deze kosten zijn voor de rekening van de koper.

Daarnaast betaal je bij Spaanse Hypotheek een vast percentage als fee voor het regelen van een hypotheek voor jouw vastgoed investering. Lees hier meer over de criteria en fee van Spaanse Hypotheek.

Een financiering in Spanje

Een Spaanse bank verstrekt ook hypotheken voor non-residenten en ondernemers in Spanje. De voorwaarden verschillen mogelijk sterk per bank. Iedere bank hanteert namelijk andere voorwaarden voor non-residenten en ook nog eens voor specifieke casussen, zoals ondernemers. Denk aan de rentevoorwaarden, looptijd of verplichte verzekeringen. Zorg daarom dat je de onderhandelingen en contracten verstaat en begrijpt. Voor alle vragen over condities; bekijk onze FAQ.

Hypotheekadvies van onze consultants

Een hypotheek aanvragen bij een Spaanse bank is niet eenvoudig als buitenlandse ondernemer. Spaanse Hypotheek is er speciaal voor deze groep. Ervaren consultants helpen je verder om de perfecte condities voor jouw situatie te bepalen de meest geschikte Spaanse bank aan jouw hypotheekaanvraag te koppelen. Zo ontvang jij de beste deal voor jouw vastgoedaankoop.