Huis kopen in Spanje?

Verstandig dat je jezelf oriënteert op onder andere deze website om de mogelijkheden inzichtelijk te krijgen. In Spanje werkt het proces anders dan wat je in Nederland gewend bent. De Spaanse mañana mañana cultuur en de taalbarrière brengen veel obstakels met zich mee. Wat zijn handige tips en veel voorkomende valkuilen? Zorg voor een goede voorbereiding! En maak gebruik van de hulp en expertise van een ervaren hypotheekbroker.

Meer informatie

Kennis opdoen

Weet wat je wilt en bekijk of het mogelijk is voor jouw aankoopsituatie.

Financiering

Weet of je kunt financieren en of je aan alle eisen van de bank voldoet.

Aankopen

Regel samen met ons en andere experts je definitieve woningaankoop in Spanje.

Stappenplan woning kopen in Spanje

We vertellen je graag over hoe een woningaankoop verloopt en welke stappen in welke volgorde plaatsvinden. Zo weet je in welke volgorde je stappen moet ondernemen.

1. Aankooporiëntatie

Je onderzoekt je woonwensen en favoriete Spaanse woonplaatsen, om gericht op zoek te gaan naar een woning in Spanje. Wat voor type woning zou je willen? Wil je ook verhuren? Is het een 2e woning of ga je emigreren? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen.

2. Financieringsmogelijkheden

Je zult moeten weten hoeveel je eigenlijk kunt lenen en wat je maximale aankoopsom is. Doe dit vóórdat je met een makelaar op pad gaat, zodat je alleen relevante woningen bezichtigd. Je kunt dit berekenen via een hypotheekindicatie van Hypotheek in Spanje Direct.

3. Huizenjacht

Op naar Spanje! Je hebt Spaanse woningen gevonden, via Idealista (Spaanse Funda) of via een makelaar. Let je op alle belangrijke zaken bij de bezichtiging? De staat van de woning, privacy, isolatie en meer. Uiteindelijk kies je voor de woning die helemaal bij je past.

4. Hypotheekaanvraag

Pas in deze fase start je concreet met een hypotheekaanvraag. Via Spaanse banken helpen wij ook non-residenten met een hypotheek in Spanje. Dit werkt heel anders dan bij Nederlandse banken, wij helpen jou als ervaren hypotheekbroker.

5. Onderhandelingen

Het is gebruikelijk om onder de vraagprijs te bieden in Spanje. Een taxatierapport is daarom enorm waardevol! Kloppen alle vergunningen en registraties? Is de verkopende partij ook daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar? Ook hier staan we je in bij.

6. Passeren

De contracten in Spanje:
1. Contrato de Reserva – Reserveringscontract
2. Contrato de ARRAS – Voorlopig koopcontract
3. Contrato de Compraventa – Koopcontract
Na het organiseren van contracten en financiering, wordt de afspraak gemaakt bij de notaris. Felicidades!

NIE-nummer

Het NIE-nummer is te vergelijken met het Nederlandse BSN-nummer. Dit heb je als non-resident ook nodig voor de aankoop van een Spaanse woning. Maar ook voor het regelen van andere zaken zoals gas/water/licht of verzekeringen. Tevens voor een hypotheek is een NIE-nummer verplicht. Een aanvraag kan lang duren, daarom is het advies dit nummer op tijd aan te vragen! Dat regelen we graag voor je. Op welke manier kan je ook een NIE-nummer aanvragen?

 • Optie 1 – Spaanse Ambassade te Amsterdam (online afspraak)
 • Optie 2 – Zelfstandig aanvragen bij een Spaans politiebureau
 • Optie 3 – Een advocaat machtigen voor de aanvraag

Juridisch advies

Is de regel- en wetgeving in Spanje jou onbekend? Spreek je de taal wel, maar zijn contracten en vergunningen toch echt iets om uit te besteden? Dan is het verstandig om een advocaat via Spaanse Hypotheek in te schakelen. Wij adviseren in principe iedere aankoper en vastgoedinvesteerder om juridisch advies in te schakelen. Een investering in deze service betaalt zich namelijk altijd terug. Waar helpt een advocaat jou mee?

 

 • Nota Simple, uitreksel Spaanse kadaster, opvragen en doornemen
 • Controleren schulden, woonvergunning en eigenaar van de woning
 • Opstellen Spaanse aankoopcontracten en assistentie bij ondertekening
 • Spaans contact met verkopers, bank, notaris en overige partijen.

Kosten koper

10-14% van de aankoopsom

 • Overdrachtsbelasting
  Het grootste deel van de kosten koper beslaat de overdrachtsbelasting, dit is 8-10% van de aankoopsom.
 • Spaanse kadaster
  De woning moet worden geregistreerd op jouw naam in Registro de la Propiedad, het Spaanse kadaster. *Vrijwillige kosten (bv. advocaat) niet meegenomen!
 • Notaris
  De akte zal passeren bij een Spaanse notaris, deze kosten zijn voor de rekening van de koper.

Daarnaast betaal je bij Spaanse Hypotheek een vast percentage als fee voor het regelen van een hypotheek voor jouw vastgoed investering. Lees hier meer over de criteria en fee van Spaanse Hypotheek.

Een financiering in Spanje

Een Spaanse bank verstrekt ook hypotheken voor non-residenten en ondernemers in Spanje. De voorwaarden verschillen mogelijk sterk per bank. Iedere bank hanteert namelijk andere voorwaarden voor non-residenten en ook nog eens voor specifieke casussen, zoals ondernemers. Denk aan de rentevoorwaarden, looptijd of verplichte verzekeringen. Zorg daarom dat je de onderhandelingen en contracten verstaat en begrijpt. Voor alle vragen over condities; bekijk onze FAQ.

Advies van onze ervaren hypotheekbrokers

Een hypotheek aanvragen bij een Spaanse bank is niet eenvoudig als buitenlandse aankoper of ondernemer. Ervaren consultants helpen je verder om de perfecte condities voor jouw situatie te bepalen en de meest geschikte Spaanse bank aan jouw hypotheekaanvraag te koppelen. Zo ontvang jij de beste deal voor jouw vastgoedaankoop.