Spaanse Hypotheek bij een Nederlandse bank mogelijk?

Is een hypotheek voor een huis in Spanje bij een Nederlandse bank mogelijk?

De financiering van jouw Spaanse woning wil je wellicht deels uit vreemd vermogen betalen. De vraag hierbij is bij wie kun je dan terecht. Is het mogelijk om bij een Nederlandse bank als Rabobank of ABN Amro een financiering te krijgen voor je Spaanse onroerend goed? In dit artikel krijg je antwoord op verschillende vragen.

 

Kredietcrisis van 2008

Tijdens de crisis hebben veel Nederlandse banken beslag moeten leggen op onroerend goed in het buitenland. Dit bleek niet makkelijk om vanuit Nederland te realiseren. Vaak mislukte dit door de gebrekkige Spaanse communicatie en cultuur. Vanaf 2011 was het voor Nederlandse banken niet aantrekkelijk meer om zich op de Spaanse huizenmarkt te focussen. Hierdoor hebben veel banken het besluit genomen om vanaf dat moment geen woningen meer in Spanje te financieren. Financieringen voor woningen in Duitsland of Frankrijk worden nog wel eens gedaan.

 

Wel mogelijk om financiering te krijgen?

Wat zijn dan de mogelijkheden voor het financieren van een woning in Spanje? Wat veel Nederlanders blijkbaar niet weten is dat je als non-resident ook een hypotheek kan krijgen bij een Spaanse bank. Uiteraard word je wel als buitenlander (non resident) gezien en niet behandeld als een Spanjaard. Je bent onbekend en beschikt enkel over Nederlandstalige documentatie. Hierdoor kunnen (rente)voorwaarden nog wel eens anders uitpakken. Maar een gunstige financiering is zeker mogelijk.

Let op: Maak geen onterechte vergelijking! Op het internet kom je vaak zaken tegen als 80% financiering of zéér lage rentes. Denk aan websites van Spaanse banken of Idealista. Dit zijn voorwaarden voor een Spanjaard, en niet voor een Nederlander. Laat je daarom goed informeren wat jouw mogelijkheden zijn!  

 

Voorwaarden van een financiering bij een Spaanse bank

Je dient altijd eigen vermogen mee te brengen bij de aankoop van een Spaanse woning. De Spaanse bank geeft maximaal 70% financiering op basis van de laagste waarde van de woning (aankoopsom of taxatiewaarde). Gezien de kosten koper van minimaal 10% is de eigen inleg altijd 40% van de aankoopsom. Verder beoordeelt de bank jouw financiële documentatie op jouw lasten ten opzichte van jouw netto inkomen. Bereken makkelijk of jij in aanmerking komt voor een hypotheek met onze DTI financieringscalculator!

Een financiering bij een Spaanse bank wordt soms gecombineerd met een wijziging van de Nederlandse hypotheek. Het komt vaak voor dat mensen overwaarde hebben op hun woning. Het advies is om even in gesprek te gaan met een Nederlandse hypotheekadviseur of het mogelijk is om deze overwaarde op te nemen. Let op: zodra de Nederlandse maandlasten hierdoor omhooggaan en en de schuld hoger wordt heeft dit ook weer invloed op jouw Spaanse financieringsmogelijkheden.

Het is dus verstandig om je goed te laten voorlichten. Twijfel? Neem dan gerust even contact op met een Spaanse hypotheekadviseur.

Ontvang vrijblijvend advies

Nieuw in 2020: zelf je hypotheek afsluiten via Spaanse Hypotheek

Al jaren is het een begrip en mogelijkheid in Nederland: zélf je hypotheek afsluiten. Ben je echter op zoek naar een koopwoning in Spanje, dan zul je snel merken dat de mogelijkheden daar zeer beperkt zijn, met name voor buitenlanders.

Vanaf januari 2020 kun je via Spaanse Hypotheek nu wél zelf je hypotheek regelen. Uit gesprekken met klanten, partners en banken is gebleken dat deze optie één van de meest gevraagde opties voor een hypotheek is. Met deze optie regel je gewoon online, vanuit Nederland, een hypotheek bij een Spaanse bank. Geen lange bezoeken aan banken en overbodige kosten voor vliegtickets.

Spaanse Hypotheek is daarmee de eerste aanbieder die het mogelijk maakt zelf je hypotheek af te sluiten in Spanje!

Hoe werkt zelf je hypotheek afsluiten?

Indien je zelf met je hypotheek aan de slag wilt, kun je gebruik maken van het netwerk van Spaanse Hypotheek. Door onze connecties brengen we jou op basis van jouw profiel in contact met een Spaanse bank.

Via onze digitale uploadomgeving bouw je je eigen dossier op, waarmee de bank inzicht krijgt in jouw gegevens. Daarnaast krijg je toegang tot onze complete kennisbank om cursussen te volgen en jezelf in te lezen waar nodig.

Belangrijk is dat je vervolgens zelf het contact en de onderhandeling doet. Spaanse Hypotheek brengt jou de beste contacten uit haar netwerk van Spaanse banken. De kosten voor het zelf afsluiten bedraagt 995 euro inclusief BTW.

Zelf je Spaanse hypotheek afsluiten geschikt voor jou?

Een hypotheek zelf afsluiten klinkt aantrekkelijk, voor een lage prijs regel je namelijk jouw financiering vanuit Nederland bij een Spaanse bank. Maar in hoeverre past dit product bij jou? Een paar vuistregels voor zelf je hypotheek te regelen:

  • Je hebt tijd om aandacht te besteden aan de hypotheekaanvraag en contact te onderhouden met de Spaanse bank.
  • Er is kennis over zaken doen in Spanje en je vindt het niet erg om de onderhandelingen over de beste aanbieding bij de bank op je te nemen.
  • Je bent volledig op de hoogte van je financiële onderbouwing. Bijvoorbeeld omdat je in loondienst bent; of als ondernemer je volledige boekhouding kent.
  • Het contact met de bank verloopt in het Engels of in het Spaans.

 “Houd er rekening mee dat zelf je hypotheek regelen een risicoproduct is. Zorg daarom dat je uitstekend op de hoogte bent van je eigen financiën. Het risico van een goede aankoop ligt namelijk bij jezelf; ook als de bank géén hypotheek kan verstrekken.” - Patrick Kruger

Wettelijke verplichtingen voor zelf afsluiten?

In Nederlands eist de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat je eerst een kennis- en ervaringstoets afneemt voordat je zelf een hypotheek regelt. Deze regelgeving is er in Spanje (nog) niet. Bij Spaanse Hypotheek zijn er plannen om deze toets alsnog te ontwikkelen, zodat je weloverwogen een goede keuze maakt!

Regel zelf je Spaanse Hypotheek

Overtuigd om zelf je Hypotheek te gaan regelen? Je vindt meer informatie op onze informatiepagina en de mogelijke hypotheekpakketten bij Spaanse Hypotheek. Wil je graag meer advies over een verstandige keuze? Neem gerust vrijblijvend contact op!

Zelf je Spaanse hypotheek regelen