Welke contracten moet ik tekenen?

Bij het aankopen van een Spaanse woning dien je verschillende contracten te ondertekenen. Wat is het verschil tussen alle contracten? Aan welke voorwaarden moet dit voldoen? Lees aandachtig alle contracten door alvorens je dit tekent. Een woning reserveren onder voorbehoud van financiering is bijvoorbeeld niet gebruikelijk in Spanje! Ben je de taal niet machtig en kan je de contracten niet begrijpen? Dan is het advies om een advocaat of een gestor in de arm te nemen.

Contrato de Reserva

Heb je een woning gevonden naar wens? Dan kan je overwegen om een reserveringscontract te tekenen, oftewel het ‘Contrato de Reserva’. De verkoper is bij het tekenen van dit contract verplicht om de woning niet meer in het openbaar te koop aan te bieden. Het is gebruikelijk om bij dit reserveringscontract een aanbetaling te doen. Een schatting van dit bedrag ligt tussen de € 3.000,- en de € 6.000,-. Deze reserveringsfee wordt bij het passeren van de woning in mindering gebracht op de aankoopsom. Houd rekening met het feit dat de woning alsnog aan iemand anders kan worden verkocht!

Contrato de Arras

Dit document onderteken je (na een eventueel reserveringscontract) om jouw serieuze interesse vast te leggen. Een contrato de ARRAS wordt ook wel een voorlopig koopcontract genoemd.

Escritura de Compraventa

Het definitieve koopcontract, escritura de compraventa, wordt getekend tijdens het passeren van de woning bij de notaris. Dit is tevens het moment waar de woning wordt opgeleverd aan de koper en de (restant)betaling wordt betaald aan de verkoper.

Hoe zit het met andere documentatie?

Voordat je de bovenstaande contracten gaat ondertekenen, is het advies de woning goed te onderzoeken. Is er een Cedula (woonvergunning) aanwezig? Staat de woning legaal geregistreerd? Is de Nota Simple in orde? Dit zijn belangrijke zaken om te weten wat voor woning je aankoopt. Mochten er gebreken aanwezig zijn bij de woning, dan kan het zomaar zijn dat de Spaanse bank geen financiering hiervoor geeft. Helaas zijn dit soort situaties niet ongebruikelijk in Spanje. Laat je daarom altijd goed informeren!