Contracten bij een Spaanse woning

Contracten bij een Spaanse woning

Welke contracten moet ik tekenen?

Bij het aankopen van een Spaanse woning dien je verschillende contracten te ondertekenen. Wat is het verschil tussen alle contracten? Aan welke voorwaarden moet dit voldoen? Lees aandachtig alle contracten door alvorens je dit tekent. Een woning reserveren onder voorbehoud van financiering is bijvoorbeeld niet gebruikelijk in Spanje! Ben je de taal niet machtig en kan je de contracten niet begrijpen? Dan is het advies om een advocaat of een gestor in de arm te nemen.

Contrato de Reserva

Heb je een woning gevonden naar wens? Dan kan je overwegen om een reserveringscontract te tekenen, oftewel het ‘Contrato de Reserva’. De verkoper is bij het tekenen van dit contract verplicht om de woning niet meer in het openbaar te koop aan te bieden. Het is gebruikelijk om bij dit reserveringscontract een aanbetaling te doen. Een schatting van dit bedrag ligt tussen de € 3.000,- en de € 6.000,-. Deze reserveringsfee wordt bij het passeren van de woning in mindering gebracht op de aankoopsom. Houd rekening met het feit dat de woning alsnog aan iemand anders kan worden verkocht!

Contrato de Arras

Dit document onderteken je (na een eventueel reserveringscontract) om jouw serieuze interesse vast te leggen. Een contrato de ARRAS wordt ook wel een voorlopig koopcontract genoemd.

Escritura de Compraventa

Het definitieve koopcontract, escritura de compraventa, wordt getekend tijdens het passeren van de woning bij de notaris. Dit is tevens het moment waar de woning wordt opgeleverd aan de koper en de (restant)betaling wordt betaald aan de verkoper.

Hoe zit het met andere documentatie?

Voordat je de bovenstaande contracten gaat ondertekenen, is het advies de woning goed te onderzoeken. Is er een Cedula (woonvergunning) aanwezig? Staat de woning legaal geregistreerd? Is de Nota Simple in orde? Dit zijn belangrijke zaken om te weten wat voor woning je aankoopt. Mochten er gebreken aanwezig zijn bij de woning, dan kan het zomaar zijn dat de Spaanse bank geen financiering hiervoor geeft. Helaas zijn dit soort situaties niet ongebruikelijk in Spanje. Laat je daarom altijd goed informeren!


NIE Nummer Spanje aanvragen 1

NIE nummer aanvragen Spanje

Een NIE-nummer, Numeró Identificación de Extranjeros, is te vergelijken met het Nederlandse Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer heb je nodig bij meerdere officiële instanties. Denk hierbij ook aan het aankopen van een Spaanse woning of bij simpele zaken zoals elektriciteit of water voor de woning aanvragen. Het is dus van groot belang om dit nummer op tijd in het bezit te hebben.

Belangrijk: vanwege de vele aanvragen is het de laatste tijd erg lastig om een NIE nummer te verkrijgen. Er zijn bijna geen partijen die dit op korte termijn kunnen regelen. Lees dus snel verder wat jouw opties zijn.

 

Wie heeft een NIE Nummer nodig?

Voor het aankopen van de Spaanse woning heb je een NIE-nummer nodig. Elke mede eigenaar van de woning dient een persoonlijk NIE-nummer te kunnen overleggen.

Voor het opstarten van een hypotheekaanvraag is in eerste instantie nog geen NIE-nummer nodig. Het is mogelijk om een goedkeuring te ontvangen van een bank onder voorbehoud van het aantonen van dit nummer. Op een later moment in het proces kan het NIE-nummer dan worden aangeleverd. Het nummer dient wel twee weken voor de overdracht (passeren) van de woning en hypotheek aangeleverd te worden bij de Spaanse bank.

let op: de tijdsduur van je verblijf in Spanje bepaalt het type NIE nummer dat je nodig hebt. Het is dus belangrijk om te bepalen hoe lang je in het buitenland wilt verblijven (emigratie of alleen op “vakantie” naar je woning).

Type NIE Nummers:

 • NIE certificado con carácter permanente – deze heb je nodig indien je langer dan drie maanden vast in Spanje gaat verblijven, is het verstandig om dáár een verklaring van inwoner van de EU aan te vragen.
 • NIE certificado con carácter temporal – deze ga je nodig hebben indien je minder dan drie maanden in Spanje verblijft, maar wel een fiscaal nummer nodig hebben voor administratieve taken.

 

Hoe vraag je een NIE-nummer aan?

Er zijn verschillende manieren om jouw NIE-nummer als non-residencia van Spanje aan te vragen:

 • Optie 1 – Aanvragen in Spanje
  Het is mogelijk zelf naar Spanje te gaan om het NIE-nummer aan te vragen. Het aanvragen van een NIE-nummer kan bij een politiekantoor. Vaak is dit geheel in het Spaans. De ervaring leert dat mensen hier veel obstakels ervaren, zoals de taalbarrière of de beperkte momenten en locaties waar aanvragen van het nummer mogelijk is. Houd er rekening mee dat er dus verschillende dagen en tijden zijn voor deze aanvraag. Deze vind je terug bij de specifieke gemeente waar je de aanvraag wilt gaan doen. Ook hangt het van de regio af hoe druk het voor aanvragen is. In de minder toeristische regio’s kun je vaak sneller terecht. Eventueel kun je ter plaatse zoeken naar hulp van iemand die kan vertalen.
 • Optie 2 – Zelf aanvragen via Spaanse consulaat in Amsterdam
  Voor deze optie vul je zelf een twee formulieren in: het EX-15 en 790-012. Je maakt een afspraak bij het Spaanse Consulaat in Amsterdam. Voor de afspraak neem je de ingevulde formulieren mee, en je persoonlijke documenten (paspoort of identiteitskaart + een kopie hiervan). Ben je van niet-Nederlandse nationaliteit of ben je student? Dan gelden mogelijk aanvullende benodigde documenten. Over het algemeen duurt dit proces 2-3 maanden. Helaas komt het regelmatig voor dat formulieren niet juist of onvolledig zijn ingevuld, je zult dan opnieuw een afspraak moeten maken.
 • Optie 3 – Aanvraag via een advocaat (i.c.m. aankoopbegeleiding)
  Heb je geen tijd of kans om naar Spanje te gaan en wil je toch volledige aankoopbegeleiding? Je kunt een advocaat inschakelen om de aanvraag in orde te maken, wanneer je een woning koopt in Spanje. Wij brengen je in contact met een juridische partij, die ook de NIE aanvraag samen met jou regelt in het proces.

Houd er rekening mee dat vanwege lange wachttijden het mogelijk is dat je daadwerkelijke afspraak 2 tot 3 maanden kan duren.

De aanvraag vanuit Nederland via een advocaat kan via Spaanse Hypotheek geregeld worden.

NIE Nummer Aanvragen

Juridische hulp & aankoopbegeleiding

 

Vraag je een NIE nummer aan voor een hypotheek in Spanje?

Bekijk de video om te zien waar onafhankelijk advies jou kan helpen:

YouTube video