Nieuwbouwwoning financiering in Spanje

Naast bestaande bouw, kan je ook er voor kiezen om te investeren in een nieuwbouwwoning. Bij deze aankoop gaat de financiering er heel anders aan toe. Indien je in Nederland een nieuwbouw appartement wilt aankopen dan wordt de bouwer door de bank uit een depot betaald. Dit is in Spanje niet het geval!

De reden is dat de ervaring in Spanje leert dat veel aannemers failliet zijn gegaan of dat de woningen niet correct worden geregistreerd in het Spaanse kadaster. Daarom werkt het in Spanje op een andere manier, hier worden de woningen pas gefinancierd wanneer deze is voorzien van een de juiste vergunningen als een Cedula (woonvergunning).

De hypotheek wordt verstrekt op het moment dat de woning is opgeleverd met de juiste vergunningen en goed geregistreerd is in het Spaanse kadaster. Je betaalt daarom de eerste 30-50% van de aankoopsom uit eigen vermogen aan de aannemer. Zodra de woning opgeleverd kan worden, wordt de hypotheek verstrekt en betaal je de overige 50-70% (dit betaal je uit de hypotheek, op dit moment kan namelijk de hypotheek ook worden verstrekt).

Een Spaanse woning laten bouwen

Een andere situatie is wanneer je de ambitie hebt om zelf de bouw te gaan begeleiden. In deze situatie wordt de grond altijd eerst uit eigen middelen betaald, hier krijg je vooraf geen financiering van de bank voor. Je schakelt een erkend bouwbedrijf in, met een aantoonbaar succesvolle historie. Bespreek jouw keuze in aannemer altijd met de bank. Deze aannemer zal volledige bouwtekeningen en een offerte moeten opstellen om aan te leveren bij de bank.

Zorg dat de bouwvergunningen ook in orde zijn, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan wat betreft de financiering tijdens het bouwproces. Je kan ongeveer 60% van de kosten van de grond plus de bouwkosten lenen. Nogmaals, een goede voorbereiding op deze financiering is van groot belang. Het advies is daarom om in gesprek te gaan met één van onze adviseurs op dit gebied!

Een Spaanse woning verbouwen

De Spaanse woning die je op het oog hebt is niet helemaal gebouwd zoals jij het graag wilt zien. Je wilt graag een terras maken of bijvoorbeeld een zwembad aanleggen. Daarom wil je graag weten of een eventuele verbouwing ook meegefinancierd kan worden. Let op: dit is niet de normale gang van zaken!

Een financiering van een verbouwing is mogelijk als het voldoet aan de volgende twee punten: er moet verbouwd worden door een erkend bouwbedrijf en de verbouwkosten moeten terug te zien zijn in de taxatiewaarde. Wordt er bijvoorbeeld voor € 30.000,- verbouwd, dan moet dit ook terug te zien zijn in een stijging van de taxatiewaarde. Ook moeten de juiste vergunningen worden overlegd zoals een Cedula (woonvergunning), Licensia Obra Nueva (vergunningen voor het bouwen) en officiële offertes van erkende aannemers.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Neem altijd contact met ons op om jouw specifieke aanvraag te bespreken. Het is van groot belang dat je de financiering van een nieuwbouwwoning goed voorbereid. Laat bijvoorbeeld alvast een adviseurscheck of pre-scan uitvoeren om te kijken of je in aanmerking komt voor een financiering. Houd er rekening mee dat een hypotheek ook op het onderpand is gebaseerd. Bij de situaties bovenstaand wordt altijd pas de hypotheek verstrekt wanneer de juiste (woon)vergunningen aanwezig zijn. Op het moment dat alles in juridisch in orde is met de woning, kan de hypotheek worden verstrekt.