Hypotheekrente Spanje

Hypotheekrente Spanje

We ontvangen momenteel veel vragen over het stijgen van de hypotheekrentes. Door het verhogen van de rentes bij de ECB kan het zijn dat een vaste rente niet of alleen een mixrente met 10 jaar vaste renteperiode wordt aangeboden door banken in Spanje. Lees er meer over in dit artikel.

Een belangrijk onderwerp bij een financiering van een Spaanse woning: de hypotheekrente in Spanje. Vaak zie je verschillen hierin, zeker op het internet. En wat zijn de verwachtingen van eventuele rentewijzigingen, zodat je hiermee rekening kunt houden? Onze analisten duiken ieder jaar in op het vraagstuk hypotheekrentes in Spanje.

Maar laten we beginnen met een standaardreactie van woningaankopers in Spanje:

‘’Op het internet lees ik veel lagere rentes!’’

Het komt voor dat we dit meerdere keren per week te horen krijgen. Mensen zien vaste rentes voorbijkomen van 2 of 3%, maar de vraag is: hoe is dit mogelijk?

De reden is simpel. Deze rentes zijn namelijk bestemd voor Spanjaarden die in Spanje wonen. Het kán voorkomen dat deze rentes ook verstrekt worden aan inwoners die niet van origine Spaans zijn. Maar in dat geval betreft het buitenlanders die al >2 jaar wonend en belastingplichtig zijn in dit land. Jij als Nederlander, die geen belasting in Spanje betaalt, wordt gezien als buitenlander die hier een hypotheek aanvraagt. Hiervoor worden altijd rente toeslagen gerekend, de zogenaamde risico-opslag.

NIF nummer Spain

Belangrijker is: wat zijn nu de daadwerkelijke rentes voor jou als Nederlandstalige aankoper uit Nederland of België? En hoe komen deze hypotheekrentes tot stand? Daarvoor starten we eerst met een terugblik naar voorgaande jaren:

Terugblik op de jaren 2020 – 2022

Toen de coronacrisis toesloeg in 2020 waren de meningen over de rentes in Spanje (en Europa) enorm verdeeld. De een riep dat de rentes enorm zouden stijgen door deflatie, de ander dat de rentes historisch laag zouden blijven door de ingrepen van de ECB. Tijdens de coronacrisis bleven die rentes een tijd lang erg laag, waardoor het voor veel mensen aantrekkelijk was om een hypotheek af te sluiten, zelfs voor kopers die het eigenlijk uit eigen vermogen kunnen betalen, de zogenoemde cashbuyers.

De rol van de Europese Centrale Bank (ECB)

Net zoals Nederland is Spanje lid van de eurozone en heeft de ECB veel invloed op het monetaire beleid en de rentes. Een belangrijke indicator hierin is de euribor rate (de rente waarmee banken geld aan elkaar kunnen uitlenen). Deze bepaalt grotendeels de variabele rentestanden in Europa. De vaste rente is daar vervolgens weer een afgeleide van, al heeft iedere Spaanse bank zijn eigen risicobepaling methode.

ecb

Sinds 2014 zijn er al grootschalige opkoopplannen opgezet, die o.a. ervoor zorgden dat de rentes (kunstmatig) laag bleven. Tot heel 2021 zijn deze steunplannen door blijven gaan, net als het reguliere opkoopbeleid van de ECB, en bleef de gemiddelde hypotheekrente in Spanje lager dan ooit.

De rol van de economie en de woningmarkt

Naast de ECB, speelt ook de economie en de status van de woningmarkt een grote rol. Denk aan het (hoge) inflatieniveau bijvoorbeeld, of we in een gunstige economische situatie zitten of in een recessie, én uiteraard of vastgoed in Spanje courant is en goed verkoopt / voldoende roulatie is.

Dit alles maakt dat in de loop van 2022 de hypotheekrentes snel aan het veranderen waren. De ECB verhoogt in stappen de rentes, alhoewel het opkoopprogramma voor de zuidelijke Europese landen wel blijft bestaan. Uit een rapport van het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) blijkt dat het gemiddelde rentepercentage over woningen voor non-residenten snel stijgt, tot wel boven de 4 of zelfs 5%.

En hiermee komen we bij onze hypotheekrentes voor 2023:

Hypotheekrente 2023

De verwachting is dat de woningmarkt in Spanje én het gedrag van de Spaanse banken gaat veranderen de komende tijd. Spaanse banken zullen nog steeds graag hypotheken aan non-residenten verstrekken, want dit is een interessante inkomstenbron voor ze. Maar ook de hypotheekrentes in Spanje zijn afhankelijk van het beleid van de ECB. Deze is langzaam aan het stabiliseren, maar er zijn nog wisselingen. Op dit moment kun je het volgende merken:

 • Spaanse banken offreren sneller een mixrente (10 jaar vast, de rest variabel).
 • Een hogere vaste rente die geboden wordt, t.o.v. een variabele rente.
 • Een wisselende Euribor-rente, waardoor de variabele rente ook per maand kan verschillen.

Dit heeft alles te maken met de onzekerheid voor Spaanse banken. Ze willen jou geen langdurige vaste rente bieden als de ECB mogelijk haar tarieven gaat verhogen en het risico verlagen op lange termijn. Houd hier dus rekening mee als internationale aankoper! Ook zal een offerte van de bank vaak minder lang geldig zijn dan in eerdere jaren.

Actuele rentetarieven in Spanje

Met de schommelingen van de afgelopen maanden is de verwachting dat hypotheekrente in 2023 behoorlijk kan afwijken van de rentes die we kenden in 2020 en 2021. Houd rekening met hogere rentes al a 4,5-5,5% voor zowel variabele als vaste rentes. Bij Spaanse Hypotheek kun je al terecht vanaf 2,7% rente; maar dan gelden er wel andere voorwaarden voor je hypotheek.

Let op: rentetarieven voor buitenlanders zijn altijd maatwerk, er is geen vaste hypotheekrente. We vertellen je hier graag meer over:

Er gelden in Spanje geen vaste rentetarieven voor buitenlandse aankopers. De hoogte van jouw rentetarief wordt bepaald op basis van jouw (risico)profiel. Dit is dus vaak maatwerk voor zowel de banken als brokers.

Bepaling van jouw specifieke rentetarieven door Spaanse bank

Veel woningaankopers die wij begeleiden bij Spaanse Hypotheek gaan er vaak vanuit dat het laagst mogelijke rentetarief óók wel voor hun zal gelden. In Spanje is dit niet gebruikelijk, zeker niet voor non-residenten. De rente die een bank in Spanje jou biedt, is afhankelijk van jouw dossier en de variabelen, zoals:

 • De kwaliteit van het onderpand
 • Wat is de aankoop- en hypotheeksom?
 • De looptijd die je mag aangaan
 • Hoeveel eigen vermogen kun je inbrengen?
 • Uit welke bron komt je inkomen (vast, flexibel, onderneming, etc.)
 • Welke bankproducten neem je nog meer af?

Fixeer jezelf dus niet op de laagste rente! Het is belangrijker dat jij een financiering vind die bij je past en uiteindelijk leidt tot de voordeligste maandlasten voor jou onder aan de streep. Spaanse Hypotheek is daar bij uitstek dé partner voor. Wij financieren al vanaf 2,7%, maar dit is niet altijd de voordeligste optie voor jou. Wij kijken graag samen met jou naar de beste optie.

Start je berekening bij ons

Houd er ook rekening meer dat het aantrekkelijk blijft om te investeren in Spaans vastgoed. De woningmarkt voor buitenlandse aankopers verschilt nog steeds erg van Nederland, en de prijzen liggen nog steeds gemiddeld 40% lager dan in Nederland.

Moet ik kiezen voor een variabele of vaste rente?

Het antwoord kunnen en mogen wij je niet geven. De keuze is altijd aan jou zelf. Afhankelijk van de Spaanse bank krijg je meestal de optie tussen een vaste rente (vastgezet voor een bepaalde looptijd) of een variabele rente (wisselt jaarlijks met de huidige bankrentes). Als een van de weinige partijen biedt Spaanse Hypotheek ook onder voorwaarden een mix van beide opties. Vraag ons naar de voorwaarden.

Bij de keuze voor een rente raden wij het aan om rekening te houden met deze zaken:

 1. Wat zijn de verwachtingen en voorspellingen van de economie én de ECB; en combineer dit met de looptijd van je hypotheek. Is de rente laag en de verwachting dat deze stijgt? Dan kiest met vaak voor een vaste rente. Is de rente hoog of wisselend en zijn er tekenen dat deze gaat dalen voor lange termijn? Dan is variabel mogelijk een optie.
 2. De wens van de Spaanse bank. De bank zal normaal gesproken liever zien dat jij voor een vaste rente kiest. Waarom? Omdat het meer stabiel is; de bank weet waar ze aan toe is. En anderzijds: als een variabele rente stijgt; dan is er een kans dat jij als koper de hypotheek niet meer kunt betalen. En dat scenario is voor een Spaanse bank mogelijk nóg erger.

Conclusie over hypotheekrentes:

De rentes wisselen momenteel sterk en er is veel onzekerheid. Houdt de rentes dus goed in de gaten of blijf in contact met Spaanse Hypotheek. Wij werken onze analyses regelmatig bij. Weet wel dat de rentes die voor jou gelden altijd afhankelijk blijven van je profiel en goede onderhandelingen. En dat is precies wat Spaanse Hypotheek voor ondernemers en vastgoedaankopers in het luxe segment mee helpt. Neem anders eens contact op.

Wordt een woning in Spanje jouw volgende verstandige beslissing?

Lage rentes? Opgelet!

Lijkt jou de rente in de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dit is vaak het geval! Houd er rekening mee dat Spaanse banken lage rentes verstrekken in combinatie met het afsluiten van (vaak) dure verzekeringen. Op deze manier zijn de goedkope hypotheken niet altijd de meest voordelige. Onder de streep haal je het er dan niet uit! Laat je dus goed adviseren.

Meld je bijvoorbeeld als ondernemer aan voor de Spaanse Hypotheek Insiders. Dan ben je altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Óf download onze gratis whitepaper hieronder:

Hypotheek voor Ondernemers (incl. hypotheekrentes)

Gratis Whitepaper

Wil je graag weten hoe jij als ondernemer, DGA of vastgoedbelegger financiering in Spanje regelt én weten hoe de rentestanden tot stand komen? Download onze gratis whitepaper financiering voor ondernemers om inzicht te krijgen:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Advocaat bij aankoop woning in Spanje

Advocaat bij aankoop woning in Spanje

Wat is nu eigenlijk de rol van een advocaat?

Hieronder laten we je zien waarom het verstandig is om bij een aankoop van een Spaanse woning een advocaat in de arm te nemen. Op jouw verzoek brengen wij jou graag in contact met een (Nederlandstalige) advocaat uit ons netwerk. Vraag naar de mogelijkheden!

 • Advies en assistentie bij het reserveringscontract/koopcontract.
 • Controleren of de begrenzingen, afmetingen en meters kloppen in het contract. Daarnaast controleren of het onroerend goed geen inbreuk maakt op de stedelijke voorschriften.
 • Persoonlijk aanwezig zijn bij de notaris voor assistentie tijdens het passeren van de woning en de hypotheek.
 • Voorbereiden van een eventuele volmacht voor het aanvragen van jouw Spaanse BSN-nummer (Numeró de NIE).
 • Controleren of de woning de correcte (woon)vergunningen en certificaten heeft.
 • Verificatie van het onroerend goed in het kadaster (registro de la propiedad)
 • Controleren of er mogelijke schulden aanwezig zijn op de aan te kopen woning.
YouTube video