Hypotheekrentes Spanje

Vanwege de coronacrisis wisselen de verwachtingen van de hypotheekrente in Spanje voor 2020.

Wil je op de hoogte blijven van de markt- en renteontwikkelingen, en updates over banken & hypotheken in Spanje? Meld je aan voor onze kennisbank!

Een belangrijk onderwerp bij een financiering van een Spaanse woning: de hypotheekrente. Welke verschillen zijn hierin en wat is de verwachting van eventuele rentewijzigingen in 2020? Deze kunnen mogelijk verschillen per jaar, daarom gaan we in dit artikel dieper in op deze vragen.

‘’Op het internet lees ik veel lagere rentes!’’

Het is een uitspraak die we meerdere keren per week te horen krijgen. Mensen zien vaste rentes voorbijkomen van 1,25%, maar de vraag is: hoe is dit mogelijk? De reden is heel duidelijk. Deze rentes zijn namelijk alleen bestemd voor Spanjaarden woonachtig in Spanje. Soms worden deze rentes ook verstrekt aan residenten, of aan buitenlanders die al langer dan 2 jaar wonend en belastingplichtig zijn in dit land. Jij als Nederlander die geen belasting in Spanje betaalt bent echter een buitenlander die hier een hypotheek aanvraagt. Hiervoor worden altijd rente toeslagen gerekend.

 

Een terugblik op het jaar 2019

Een conclusie die we uit het afgelopen jaar kunnen trekken is dat de rentes nog steeds bijzonder laag staan. Dit is niet altijd zo geweest. De vaste rente werd gedurende het jaar verlaagd van 2,8% naar een uitermate lage vaste rente van 2,1%. Dit zorgt ervoor dat het voor veel mensen aantrekkelijk is om een hypotheek af te sluiten, zelfs voor kopers die het eigenlijk uit eigen vermogen kunnen betalen.

De aangepaste hypotheekwet (juni 2019) heeft veel veranderd op de hypothekenmarkt in Spanje. De banken werden strenger in het acceptatiebeleid en de aanvraagprocedure werd aangepast. Zo moet het hypotheekdossier 10 werkdagen voor het passeren al bij de notaris aanwezig zijn. Daarnaast moet de hypotheekgever (de Nederlandse klant) twee keer langs de notaris, één keer om de hypotheek door te nemen en één keer om te tekenen. Veel zaken waar de hypotheekgever op moet letten en wat (helaas) ook vertraging in het proces met zich meebrengt.

Ondanks dat de variabele hypotheekrente nog lager staat dan de vaste rente (momenteel 1,2%) kiest het grotendeel afgelopen jaar toch voor een vaste rente. De reden hiervoor is hoelang je de rente mag vastzetten. Een variabele rente mag je vastzetten voor 1 jaar en deze wordt hierna jaarlijks herzien. Een vaste rente staat echter de gehele looptijd van de hypotheek vast. Let wel: de maximale looptijd voor non-residenten is vaak 25 jaar. Het is duidelijk dat veel mensen geen risico nemen en kiezen voor de vaste rente!

 

Hypotheekrente 2020 verwachting

De woningmarkt in Spanje zal verder aantrekken de komende jaren. Er zijn geen aanwijzingen dat de Spaanse banken op korte termijn stoppen met het verstrekken van hypotheken aan non-residenten. Het is en blijft een interessante markt. Spanje en haar banken zijn echter onvoorspelbaar en wijzigingen in beleid kunnen op korte termijn worden gemaakt. Zorg daarom altijd dat je actuele informatie tot je beschikking hebt of laat je informeren door een expert.

 

Actuele rentetarieven

Gezien de relatief stabiele rente van de afgelopen maanden is de verwachting dat hypotheekrente in 2020 niet veel zal fluctueren. Wil je op de hoogte blijven van de rentes, check dan regelmatig de actuele hypotheekrente in Spanje. Het blijft dus aantrekkelijk om te investeren in Spaans vastgoed. De lage Nederlandse spaarrentes stimuleert ook de potentiele koper om dit jaar een knoop door te hakken. Maak jij dit jaar jouw Spaanse droom waar?

 

Lage rentes? Opgelet!

Lijkt jou de rente in de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dit is vaak het geval! Houd er rekening mee dat Spaanse banken lage rentes verstrekken in combinatie met het afsluiten van (vaak) dure verzekeringen. Op deze manier zijn de goedkope hypotheken niet altijd de meest voordelige. Onder de streep haal je het er dan niet uit! Laat je goed adviseren: neem contact met ons op!

Voorbeeldberekening Hypotheekrente 2020

Wil je graag weten hoe de hypotheek is opgesteld en hoe de hypotheekrentes de (maandelijkse) kosten bepalen? Download onze voorbeeldberekening om inzicht te krijgen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.